0comments

Cosmetische tandheelkunde verzekerd?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun gebit te laten veranderen. Niet vanuit gezondheidsoverwegingen, maar puur om het gebit mooier, rechter of witter te laten maken. Voor deze zogeheten cosmetische of esthetische tandheelkunde kun je bij speciale klinieken terecht. Ook steeds meer gewone tandartsen bieden deze vorm van mondzorg aan in hun praktijk. Maar wordt cosmetische tandheelkunde ook vergoed door je zorgverzekering?

Facings, vullingen, kronen en bleken

Er zijn verschillende soorten cosmetische tandheelkunde. Zijn je tanden scheef, beschadigd of bijvoorbeeld te klein? Dan kun je kiezen voor facings. Dit zijn schildjes van porselein of keramiek die over bestaande tanden worden gezet. Ook kan de tand aangepast worden met een vulling van composiet (ook dit wordt soms een facing genoemd). Als de tand of kies ernstig beschadigd is, kun je ook kiezen voor een kroon. In het geval van verkleuringen door bijvoorbeeld roken of voeding kun je je tanden uitwendig laten bleken.

Kosten cosmetische tandheelkunde

De kosten voor cosmetische tandheelkunde lopen erg uiteen. Voor uitwendig bleken zijn er verschillende opties. Je kunt een op maat gemaakt gebitje met speciale bleekgel krijgen van de tandarts om zelf thuis je tanden te bleken. Dit kost ongeveer 70 euro per kaak (exclusief materiaalkosten). Voor dit soort behandelingen zijn de tarieven vastgesteld door de overheid. De kosten voor het bleken bij een kliniek met een zogeheten plasmalamp kunnen verschillen. De kosten voor een facing bedragen al snel 180 euro per tand. Voor een kroon moet je rekenen op 450 tot 650 euro. Maar dit kan nog oplopen afhankelijk van materiaal- en techniekkosten.

Vergoedingen cosmetische tandheelkunde

Voor tandheelkunde boven de 18 jaar moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Of deze ook cosmetische vullingen, facings en kronen vergoedt, verschilt per verzekeraar en pakket. Sommige verzekeraars vergoeden niet alle prestatiecodes of elk materiaal. Vraag dus altijd eerst een offerte aan bij de tandarts en check met je zorgverzekeraar welke kosten jouw aanvullende tandartsverzekering vergoedt. Uitwendig bleken van je gebit wordt vrijwel nooit door de zorgverzekeraar vergoed.